Hoppa till huvudinnehåll

Soita arkisin klo 08-16 puh. +358 40 1956 944

Bergvärmen gav ökad boendekomfort

ks

- Aldrig har det varit brist på varmvatten. Allting har fungerat jättefint.
Det säger Helena Nyberg, en av många nöjda bergvärmekunder.

Helena Nyberg, pensionerad speciallärare i Öja i Karleby, har inte ångrat ett ögonblick att hon lät installera bergvärme i egnahemshuset från 1970-talet. Helena Nyberg värdesätter framför allt boendekomforten som kom på köpet med bergvärmen.

-  Bekvämligheten är det största plusset.

Tidigare värmdes 70-talshuset på 178 kvadratmeter upp i huvudsak med ved och under kalla perioder även med olja. Under vintrarna hände det ofta att det blev svalt i huset och varmvattnet tog slut på morgnarna. Längre behöver ingen springa till pannrummet under morgonkvisten för att fylla på ved i pannan, en uppgift som tillföll hennes son Anders.

Nu är det också varmt och mysigt i huset även under smällkalla vintern. Att bergvärmen dessutom är billig i drift är en fördel då elpriserna fluktuerar.

- Som mest har elräkningen varit lite över 300 euro för två månader, säger Helena som räknar med att huset stiger i värde med bergvärmen.

Bakgrunden till beslutet att satsa på bergvärme var att Helena ville få ett system som inte var så beroende av att någon var hemma och eldade, särskilt som hennes make hade avlidit. Anders kontaktade KS Geoenergi som gjorde offert på ett helhetspaket som Helena godkände.

Mitt i vintern, i februari 2021 fick sedan Helena Nyberg bergvärmen Värmen tas ur en 200 djup värmebrunn. Vedpannan lämnades kvar men oljebrännaren avlägsnades då bergvärmepumpen lyftes in i pannrummet.

Johnny Andersson svarade för monteringen av pumpen och därtill hörande bufferttank på 200 liter. Oljecisternen lämnades kvar eftersom bärande konstruktioner borde ha rörts ifall tanken hade plockats bort. Men cisternen är proppad och oljeeldningen är definitivt ett avslutat kapitel i hushållet.

Vedpannan används inte längre uppvärmning även om hon skulle få veden ur den egna skogen.

- Vedpannan används då och då för att bränna upp papp- och kartongförpackningar, säger Anders som inte vill befatta sig med vedeldning heller längre utan föredrar att låta bergvärmepumpen sköta jobbet.

Nu hålls också pannrummet snyggare. Systemet har också fungerat klanderfritt.

- En gång har Johnny Andersson fyllt på vatten-spritblandningen, säger Anders Nyberg.

När uppvärmningen sköter sig själv kan Helena Nyberg koncentrera sig på att göra annat. Hon gillar att läsa och hennes favoritplats är arbetsrummet där hon har flera hyllmeter böcker i bokhyllan. När kölden knäpper i knutarna sätter hon sig i länstolen med sin favoritbok och njuter av tillvaron.

Uppvärmningen sköter sig självt. Vill hon öka mysfaktorn tänder hon eld i den stora öppna spisen och kan därmed ytterligare hjälpa till med uppvärmningen och få ytterligare ned uppvärmningskostnaderna.

 

Vi levererar framtidens energilösningar för små och stora fastigheter genom avancerad geotermisk teknologi.

Våra miljövänliga uppvärmningssystem minskar både energikostnader och koldioxidutsläpp.

Med en skräddarsydd approach optimerar KS-Geoenergi varje fastighets unika potential för geotermisk energiutvinning.

Välj sida efter dina behov